Båten

Lite om båten S/Y Trollfia

trollfia_II_fixedKing’s Cruiser 33 eller Kungskryssare 33

Vår familjeklenod är såld. Efter säsongen 2010 var vi beredda på att låta henne gå vidare till nya ägare. Vi vill sälja den till någon som vill ta hand om båten på bästa sätt. Den hon var i visst behov av upprustning men i god grundkondition. Innan försäljningen 2014 så var båten i samma ägarfamilj sedan den levererades 1974.

Trollfia är tillbaka i familjen

2022 köptes båten tillbaka till familjen genom Anders Sylvan och hans dotter Anna Maria.

King’s Cruiser 33

King’s Cruiser 33, eller Kungskryssare 33 (skrivs ibland Kingscruiser 33), ritades i början av 1970-talet av Pelle Pettersson och byggdes på Åbo Båtvarv i Finland. Vår båt är nummer 43 och det byggdes ungefär 150 st.

Några data:

  • Längd: 9.70 meter (Skrovlängd)
  • Bredd: 3.12 meter
  • Segelyta: 40 kvm (krysställ)
  • Vikt: cirka 4.5 ton
  • Motor: Volvo Penta MD 11C (1987)

Mer info:

Text från ”Inkorgen” i På Kryss & Till Rors 1 / 2010:

Kan man sälja en familjemedlem?
Hon kom till familjen på våren 1974 på initiativ min far. Jag var då 11 år och har levt med henne i ett nära förhållande sedan dess. Under senare år så har hon fått tillbringa alldeles för mycket tid ensam och det tror jag inte hon mår bra av. Men steget till att skiljas är stort, mycket stort. Varje år tar vi hand om henne på ett hyfsat sätt, men de dyrbara gåvorna har saknats de senaste åren. Bidrag till det yttre, lite magmedicin och mat är allt som vi ställt upp med.

Vem är hon då, kanske ni undrar, som orsakar denna tvehågsenhet? Hennes namn är Trollfia och hon föddes på Åbo Båtvarv. Hon är en Kings Cruiser 33 (eller Kungskryssare 33) och är skapad av Pelle Pettersson. Hon har tagit oss på turer till många platser från Lindesnes i norr till Bornholm i söder och även på Göta Kanal. Hon har varit familjen trogen under alla år och det känns nu som vi är på väg att svika henne. Men vilket är bäst? Att låta henne ligga ensam under stora delar av den tid när hon borde vara ute och vara aktiv, eller att hitta en ny familj som verkligen vill ta hand om henne på bästa sätt?

Jan Sylvan
En av skepparna på S/Y Trollfia